5. Verzorging

ouderen

Verzorging bij het dragen van een prothese
De basis mondverzorging is voor een cliënt met of zonder prothese gelijk. Een (gedeeltelijke) prothese en het slijmvlies waar de prothese op rust, vragen ook dagelijks onderhoud.

 

Prothese reinigen

1 Spoel de gebitsprothese na iedere maaltijd met water af.
2 De prothese minimaal 1 maal per dag reinigen volgens voorschrift en met een speciale

protheseborstel.
3 De prothese droog en vooral schoon bewaren.

 

Een goede controle van de prothese door de tandarts en tijdige vervanging zijn van belang. Lang gedragen protheses zijn minder goed te reinigen en na een aantal jaren passen zij vaak niet meer omdat de kaak na verloop van tijd van vorm verandert.

 

Klikgebit of overkappingsprothese reinigen

Een klikgebit of overkappingsprothese is een prothese die vastgeklikt wordt op implantaten of overkapte wortels. Tussen de implantaten of overkapte wortels kan eventueel een steg bevestigd worden. Op deze steg kan ook een prothese vastgeklikt worden. Als er enkele tanden en kiezen behouden kunnen worden, zal de kaak minder snel slinken. De druk die ontstaat door het kauwen, wordt bij een overkappingsprothese voor een belangrijk deel opgevangen door de pijlers onder deze prothese.
Voor het reinigen van een klikgebit of overkappingsprothese gelden dezelfde regels als bij een gewone prothese.
Voor het reinigen van pijlers en steg gelden dezelfde regels als bij natuurlijke elementen d.w.z. minimaal 2 maal daags poetsen met een borstel, gecombineerd met het gebruik van ragers.

 

 

Poetsen kaakwallen

De kaakwal is het slijmvlies waar de prothese op rust.
1 Gebruik een schone, zachte tandenborstel, swabs of gazen.
2 Masseer de kaakwallen zachtjes met een tandenborstel .
Verzorging beschadigd mondslijmvlies

Beschadigd mondslijmvlies vraagt om specifieke verzorging en hiervoor zullen de tandarts of mondhygiëniste moeten worden ingeschakeld.

error: Content is protected !!