3. Voorwaarde en Preventie

Voorwaarde

Voorwaarde voor goede mondverzorging is de inzet van deskundige, gemotiveerde verzorgenden en verpleegkundigen, maar ook van specialisten ouderengeneeskunde, tandartsen en mondhygiënisten. Door een goede mondhygiëne blijven tanden, kiezen en tandvlees veel langer gezond. Als het gebit niet goed schoon is en blijft, kunnen klachten optreden zoals ontstoken tandvlees en cariës (gaatjes).
Een gezonde mond is esthetisch fraaier, functioneert beter en draagt in hoge mate bij aan de kwaliteit van leven.

 

Preventie

Mondverzorging voorkomt pijn aan tanden en tandvlees en voorkomt een slechte adem.

Cariës wordt voorkomen door goed op de voeding te letten (weinig tussendoortjes, kleverige producten vermijden) en door goed te poetsen. Een multidisciplinaire samenwerking tussen tandarts, verzorgende, arts, logopediste en diëtiste is hierbij van belang.

Mondverzorging bestaat o.a. uit het poetsen van het gebit en tandvlees met tandpasta, maar ook uit het reinigen van de mondholte.

Tandvleesproblemen worden voorkomen door, naast poetsen, de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoon te houden. Gezond tandvlees bloedt in principe niet als het wordt gepoetst.

Een tijdige signalering waarbij de richtlijnen betreffende mondzorg bij zorgafhankelijken worden gevolgd, is essentieel.

error: Content is protected !!